PG INSTRUMENTS Spektrfotometreleri İle Birlikte İstenildiğinde GLP Onaylı Protokol Şifresi İle Verilen Yazılım Özellikleri ;
Sistem ilk aç
ıldığında karşınıza çıkan pencereler aşağıda görünmektedir. Sistemde 4 farklı mod bulunmaktadır.1. Photometry 2. Spectrum 3. Quantitative 4. Kinetics olarak sıralayabiliriz.
GLP Protokol onaylı yazılım ile 21 CFR Part 11 uyumluluklarını sağlayan yazılıma GLP gereksinimlerini etkinleştiren anahtar şifre ile adaptasyon sağlanabilmektedir.
GLP Özellikleri :
* Yönetici ayarları GLP / GMP / GRP Uygunluklarına göre düzenlenebilir.
* Kullanıcı grupları yaratarak çalışılan numuneler üzerinde ne tarz aktiviteler gerçekleştiğinin takibi
* Yeni kullanıcıları yazılıma tanıtıp, pozisyona göre program üzerinde yetki verebilme
* Spektrofotometre kullanıcıları için ayrı ayrı kullanıcı adı ve şifre atayarak farklı vardiyalarda kullanım özgürlüğü
1.-Photometrik Ölçümlemeler İle İlgili Özellikler :
* Bu modda fotometrik ölçümler yapı
lır. Yani numunedeki Absorbans, Transmisyon ölçümleri yapılır.* Cihazı istenilen dalga boyuna ayarlayarak numune ile farklı dalga boylarında ölçümlemeler yapılır.
* Yapılan bu ölçümlemeler otomatik olarak tablolanır ve numuneye istenildiği şekilde isim verilebilir.
* 8li Otomatik Hücre tutucusu vasıtası ile program üzerinden yönlendirme yaparak otomatik olarak ölçüm alınabilir .
* Konsantrasyonu bilinmeyen örnek numunelerin hızlıca sonuçları alınabilir .
* Otomatik olarak standart sapma, bağlı standart sapma ve ortalama değerleri okunabilir .
* Kayıt edilen sonuçlar Word,Excel,CSV, ASCII formatlarında raporlanabilir
* Rutin analizlerde mevcut çalışmalar methodlara göre farklı gruplandırılabilir .
2.-Spectrum Ölçümleri İle İlgili Özellikler ;
* Belli Dalga Boyu aralıklarında numunenin taraması yapılarak Spektrum elde edilebilir .* Spektrum Grafiğindeki Y Ekseni, Konsantrasyon okuma alt ve üst sınırlarını Maximum veya Minimum değerler girilerek ekranda görülecek grafikteki skala değiştirilebilir .
*Cihaz zamana karşı absorbans ölçümleri yapabilmeli, ölçülen veriler hafızadan çağırılabilmeli, aritmetik hesaplama, logaritmik hesaplama, 1. – 4. dereceden türev alabilmeli,absorbanstan % transmisyona cevrim yapılabilmeli ve elde ediilen piklerin tepe noktalarını belirleyebilmelidir
*Spektral Değerler 3D Boyutta incelebilmektedir.
3.Quantitative Ölçümlemeler İle İlgili Özellikler :
* Bu modda kantitatif analizler yapmak ve konsantrasyon okumak için kalibrasyon eğrileri cizilebilir veya faktör değerleri bilinen eğrilerin değerleri girilerek doğrudan numune konsantrasyonu okunabilir.
*24 standarda kadar standart noktasıyla kalibrasyon yapılabilmeli kalibrasyon eğrisi birinci dereceden, 1. – 4. dereceden çizilebilmelidir
*Buradan ölçmek istediğiniz dalgaboyunu seçilir. Bu modda çalışmak için öncelikle bilinen numunelerle bir kalibrasyon eğrisi çizmeniz gerekmektedir. Daha sonra bilinen numuneler yardımıyla konsantrasyonunu öğrenmek istediğiniz numunenin konsantrasyonunu ölçebilirsiniz. Ancak ölçmek istediğiniz numunenin konsantrasyon aralığı çizdiğiniz kalibrasyon eğrisinin sınırları içinde kalmalıdır.
4.Kinetik Ölçümlemeler İle İlgili Özellikler :
* Bu mod kinetik çalışmalar yapıldığında zamana göre bilinmeyen numunedeki ölçümlerin gözlenmek istendiğinde kullanılır.
* Bu pencereden öncelikle taramak istediğiniz modu seçmelisiniz. ( Abs, T, v.s.) Daha sonra buradan ölçüm yapacağınız dalga boyunu ve tarama süresini ve zaman aralığını (time interval) seçeceksiniz. Ve OK tuşuna basarak değerleri onaylayacaksınız. Numuneyi cihaza yerleştirip Start tuşuna bastığınızda sistem sizin seçmiş olduğunuz süre içinde numuneyi tarayacak ve sonuçları ekrana dökecektir. Bu mod genellikle reaksiyon olan ve zamanla konsantrasyonu değişen (dolayısı ile Absorbans veya Transmisyon değeri değişen) numunelerin konsantrasyonundaki değişimleri gözlemlemek için kullanılır. Sistemde analize başlamadan önce yine ortamdan gelen istenmeyen etkileri sıfırlamak için numune ve kör bölmesi boş durumda iken AutoZero ikonuna basarak AutoZero (otomatik sıfırlama) yapmanız gerekmektedir
5.Raporlama :
* Yapılan tüm işlemler Word, Excel, CSV, ASCII Formatlarında arşivlenebilir.
* Kullanıcı seri ölçümlerde kendi methodunu belirleyerek kayıt ettiği değerler altında sürekli çalışabilir .
* Grafiklerin Yazıcı vasıtasıyla çıktısı alınabilir.